Costers del Sió inicia la vinificació del vi de trull Finca Sios 2018

5 d’octubre de 2018
blank

3.000 quilos de Garnatxa i Syrah que fermenten en cups de pedra del segle XI

El celler Costers del Sió  va iniciar divendres 28 de setembre, la vinificació conjunta de 3.000 quilos de raïm de les varietats Garnatxa i Syrah en els trulls de pedra del segle XI “amb els que es faran unes 2.800 ampolles del Finca Sios 2018”, explica Juan Porcioles Buixó, gerent i propietari del celler, junt al seu germà José Maria. “Amb aquest vi artesanal renovem l’aposta per la recuperació del patrimoni natural i històric de la Finca Flix que acull el celler familiar i ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d’Urgell, entre els termes de La Sentiu i Montgai” diu el bodeguer.

Maria Mendoza Ráfales, l’enòloga de Costers del Sió, ha explicat que “en les hores vinents o dies, el raïm iniciarà la fermentació alcohòlica de forma espontània, en un procés que s’allargarà durant una setmana o deu dies. Finalitzada aquesta primera fermentació, passarem el vi a dipòsits d’acer inoxidable per la fermentació malolàctica, també de forma espontània; i tot seguit es criarà durant un any en bótes de roure de segon ús. Després, el Finca Sios 2018 passarà altres dotze mesos més en ampolla, fins a finals del 2020 o començaments de 2021”.

Tant els germans Porcioles com l’enòloga es mostren “molt satisfetes de la qualitat, concentració i acidesa del raïm d’aquest any que, tot i la disminució de producció, està arribant a un punt de maduració òptim en els darrers dies de campanya. Especialment les varietats Garnatxa i Syrah que configuren el cupatge d’aquest Finca Sios”. “Ara el nostre repte és aconseguir que aquest vi sigui testimoni de la fruita i el terrer, incorporant la mineralitat dels cups, els aromes de l’espai natural on ha fermentat, i l’elegància de la criança en fusta” explica Maria.

La presentació ha finalitzat amb el tast del Finca Sios 2016, primera anyada d’aquest vi amb certificació ecològica. “Suïssa, Xina i Bèlgica són les principals destinacions del Finca Sios, perquè són mercats que valoren l’autenticitata i elaboració artesanal d’un vi molt natural”, puntualitza Juan Porcioles.

Els responsables de celler han aprofitat la trobada amb la premsa d’avui, per presentar la nova enòloga del celler, Maria Mendoza que és natural de Nonaspe (Saragossa), graduada en Enologia en la Universitat Rovira Virgili, i compta amb prop d’una desena de veremes d’experiència en la veïna Terra Alta, Boredeaux, Languedoc i Nova Zelanda.

La finca Flix de més de 700 hectàrees, on s’ubica Costers del Sió, constitueix un projecte integral amb un equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d’Origen Costers del Segre. Un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d’alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir. A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats com Garnatxa, Ull de Llebre, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre les negres, i Chardonay, Viognier, Garnatxa Blanca o Muscat, entre les blanques.

Font: Comopomona