Ruta del Vi de Lleida
L’Associació de la Ruta del Vi de Lleida és un organisme autònom que uneix les iniciatives dels sectors públic i privat per promocionar i potenciar el turisme enològic sostenible i de qualitat a les terres de Lleida.
De nord a sud
L’Associació reuneix ajuntaments, consells comarcals, associacions, oficines de turisme, cellers, restaurants, establiments temàtics i allotjaments turístics que formen una atractiva i diversa oferta turística estretament vinculada al món del vi.
MEMBRES
DE LA RUTA DEL VI DE LLEIDA
VINS DE QUALITAT
Parlar de Lleida és parlar de vi. Els innovadors cellers que avui esquitxen la geografia lleidatana tenen el seu origen en una tradició llarga i ancestral.
Encara que els primers indicis del conreu de raïm daten de l’època íbera, són els romans els qui introdueixen el conreu de la vinya, que arribarà a la seva màxima esplendor al segle XIX amb gairebé 120.000 hectàrees de vinyes i una vocació exportadora que es veurà truncada per la plaga de fil·loxera procedent d’Amèrica del Nord, que va assolar Europa i que entre 1895 i 1909 va reduir la plantació lleidatana a 15.000 hectàrees.
Tanmateix, lluny d’abandonar el conreu, els cellers de les terres de Lleida van apostar per introduir noves varietats de raïm i recompondre el mapa vitivinícola de Lleida.
Aquest esperit innovador es tradueix avui en encisadors cellers on la tecnologia més moderna i la tradició generacional del conreu del cep ofereixen deliciosos vins tan diversos com el territori pel qual s’estén la Ruta del Vi de Lleida.
D.O. COSTERS DEL SEGRE
Els cellers que formen la Ruta del Vi de Lleida elaboren els seus vins a l’empara i sota la certificació de la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre.
Dividida en set subzones, la zona productora de la DO vetlla per la qualitat d’uns vins procedents de vinyes que creixen en terres calcàries, sota un clima mediterrani d’aire continental, amb hiverns freds i càlids estius.
SUBZONES DE PRODUCCIÓ
Artesa de Segre, l’Urgell, les Garrigues, el Pallars Jussà, Raimat, el Segrià i les Valls de Riucorb.
Temperatura mitjana: 13,8ºC
Pluviometria: 385-450 mm
Hores de sol: 2.800 hores/any
VARIETATS NEGRES RECOMANADES
Garnatxa negra, Ull de llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell o Morastrell, Trepat, Mazuela o Samsó, Pinot noir, Syrah
VARIETATS NEGRES RECOMANADES
Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Chardonnay, Garnatxa blanca, Riesling, Sauvignon Blanc, Moscatell d’Alexandria, Malvasia o subirat parent, Gewürztraminer, Albariño
VARIETATS BLANQUES AUTORITZADES
Albariño, Moscatell de gra petit
PRODUCCIÓ
Producció màxima: 120hl vi/ha
Densitat de plantació: 1500-4500 ceps/ha
Rendiment màxim: 75l most o vi/100kg raïm
Graduació (%vol.): Blanc: 10,5-14,5 Negre: 11-14,5 Rosat: 10,5-13,5
Espumós de qualitat: 10,8-12,8
Licors tradicionals: 15-22
Agulla: 10-12,5
GASTRONOMIA
qualitat
Els cellers que formen la Ruta del Vi de Lleida elaboren els seus vins a l’empara i sota la certificació de la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre.
Dividida en set subzones, la zona productora de la DO vetlla per la qualitat d’uns vins procedents de vinyes que creixen en terres calcàries, sota un clima mediterrani d’aire continental, amb hiverns freds i càlids estius.
TURISME I PATRIMONI
natural i monumental
Al pas de les vinyes, la Ruta del Vi de Lleida ofereix un magnífic passeig per un patrimoni natural i monumental únic. Empremtes dels diversos pobles que van poblar aquestes terres i d’una cultura arrelada al paisatge, vestigis d’èpoques passades conviuen en un ventall de paratges dispars.
Si vol completar la seva estada entre cellers i vinyes amb un recorregut pels monuments més destacats de la Ruta, no deixi de visitar: Els Vilars d’Arbeca –restes de l’antic poblat Íber–, la majestuosa Seu Vella de Lleida, el monestir cistercenc de Vallbona de les Monges, el monestir de Les Avellanes o el castell de Verdú, entre d’altres.
Si prefereix els espais naturals, apropi’s als camps d’oliveres de Les Garrigues o als paratges naturals del Montsec i La Terreta. Admiri cada tram i cada corba de la Ruta perquè, a mesura que s’hi vagi endinsant, el pla i la muntanya, els camps de conreu i les pastures, les ciutats i poblacions… li oferiran un paisatge canviant.